2006-11-13 • dagens bild • today’s picture


Irakier och viseringar till Sverige
Här om dagen visade rapport ett inslag om en grupp irakier som skulle besöka Sverige för att lära sig mer om demokrati. Problemet var att de inte fick viseringar. Eftersom det störde mig tänkte jag att jag skulle skriva några rader om att jag som svensk kan åka jorden runt utan problem men när någon från ett fattigt land vill besöka Sverige, om än för några dagar, då är det stopp.
Arg och nyfiken på att höra hur historien slutade ringde jag UD. Enligt deras presstjänst berodde avslaget på ett “tekniskt” problem i annat Schengenland men att detta problem blev löst och att irakierna nu ska ha fått sina visa.
Det som förvånade mig i denna lilla histora var tillslut inte huruvida irakierna fick sina viseringar eller inte utan att UD faktiskt ringde mig två gånger för att ge mig korrekt information i ärendet och förklara vad som hade gått snett. Imponerade och mycket professionellt.
Därmed är det inte sagt att den svenska immigrationspolitiken och Schengenavtalet förtjänar att kritiseras. Men idag kom jag av mig.

Outside Dushanbe • Tadzjikistan
To make a living is not always that easy.

Afuera Dushanbe • Tadzjikistan
Mucho trabajo y poco dinero, así es la vida.

//danne

6 Responses to “2006-11-13 • dagens bild • today’s picture”

 1. Anonymous Says:

  Jag såg en av irakierna kommentera viseringen på nyheterna igår och han sa något i stil med “om jag så fick halva Sverige skulle jag inte stanna”. Det var rätt roligt faktiskt.

  Fin bild igen! Vad är det han har i lådan där? Bönor?

 2. Lorraine Says:

  OUTSTANDING photo Danne!!!!

 3. danne Says:

  Puman. Jo den kommentaren var tung. I lådan hittar du pecannötter som odlas lokalt.

  Lorraine: You deserve a flower. See next post.

 4. londongirl Says:

  Just nu väntas flera nyanlända barn till våra skolor från Irak. Några har redan kommit och några sitter i våra flyktingförläggningar. En liten flicka i ettan berättade på sitt vis med gester och på arabiska att hennes skola …BOM BOM….bombats sönder. Nu är det dessutom utegångsförbud igen i Bagdad och flera av våra elever är oroliga för sin mormor, morfar osv som är kvar där.

 5. danne Says:

  Londongirl: Det är lätt att glömma bort hur bra vi har det här i Sverige.

 6. markisen Says:

  det är alltid lika roligt att bli överraskad åt det hållet…


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com