Top
Photographer Danne Eriksson

Brong-Ahafo • Ghana
– Man kan fråga sig vad som är rationellt och varför. Vems intressen är det som driver utvecklingen? Till exempel har en ekonomisk rationalitet gjort att städer töms på små affärer för att ersättas av stora shoppingcentra en bit utanför, där marken är billigare och ingen bryr sig om hur byggnaderna ser ut. Det som förr i tiden vara 10-15 olika affärer har i dag blivit en ända stor ICA-maxi som säljer allt från locktänger till solstolar. Hade det inte varit roligare med fler arbetstillfällen och ett mångfald av butiker?
Ett annat exempel är alla de människor som tror att stängda gränser och höga murar är en bra lösning på hur vi ska utveckla våra samhällen. Murar som någon annan ska betala för.
Eller dom som tycker att det bästa sättet att skapa trygghet är rätten till att få bära skjutvapen.
Eller dom som underkänner forskningen och den kunskap vi har om klimatförändringarna och tycker det är självklart att vi ska fortsätta utvecklingen som vi alltid har gjort, utan någon miljöhänsyn.

Det är inte speciellt svårt att förstå dom bakomliggande drivkrafterna i exemplen ovan. Mycket vill ha mer – aktieägare, vapenindustrin, oljeindustrin för att nämna några. Och som Trump skulle kunna ha sagt det: ”Det  här handlar inte om vad ni vill, utan om vad jag kan vinna. Om jag som person gagnas av min politik, så gagnar det alla andra också. Den som påstår något annat ljuger.”

Rationalitet för vem, och i vilket syfte? Jag säger inte att vi behöver tycka lika i alla frågor men fundera gärna vad det är som driver dig, dina ställningstaganden och de beslut du fattar. Fundera även på om dina ställningstaganden och beslut leder till en framtid du vill lämna över till kommande generationer.

Om du fortfarande tycker att den är en bra idé att alla ska ha skjutvapen, så rekommenderar jag dig att läsa Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman. Här har du länkarna: Bok,  Ljudbok eller om du föredrar youtube.

Brong-Ahafo • Ghana
– Yes, it is a store selling sofas. No, it is not a Walmart.

//danne