Top
Photographer Danne Eriksson

Santiago Atitlán • Guatemala
The traditional outfit. Beautiful!

Santiago Atitlán • Guatemala
Fijense que…

Catwalken • Guatemala
Årets streetmode från Guatemala känns nytt och djärvt. Colección Manuel som är framtagen av den nu mer legendariska modedesignern Títo Nosequé, har erövrat den centralamerikanska publiken med sin vågade rättframhet. Nosequé’s koncept bygger på en raffinerad blandning av det traditionella, det moderna och det transformerande/ självförverkligande.

Hatten liksom den kakifärgade skjortan av ekologiskt odlad bomull representerar det traditionella utan att för den sakens skull ge ett stramt intryck. Skjortan och hatten är än i dag viktiga markörer som hjälper den moderna mannen att hitta sin plats i samhället.

Yucabyxor är gjorda av kvalitetslin. De starka och vågade, ja rent av levande färgerna som nu även europeiska modedesigners börjat använda sig av, lyfter fram det moderna. Färgvalet i kombination med rändernas bredd och yucabyxans korta ben skapar den dynamik som skalar av allt till själva kärnan i Titos skapande: mötet mellan olika livsstilar i en globaliserad värld.

Nosequé har valt att använda en helt ny typ av assessoar som uttrycker det gränsöverskridande. I en intervju säger Nosequé att ”sökandet är nu över efter en ny symbol som kan ersätta de tidigare könsstereotypa slipsarna respektive sjalarna.” Det genusneutrala ”bältet” som förenar de moderna yucabyxorna med den traditionella skjortan liksom manligt och kvinligt, kallas för chrii. Tito som själv skapat chrii, säger att assessoaren antagligen är den symbol som skiljer 1900-talets förtryckta design från världens första globala mode, eller som Nosequé passionerat uttryckte det: äntligen ett mode för mänskligheten!

Som en kontrast till den traditionella hatten visade det sig att modellerna själv fått välja ut sina skor. Mannen på catwalken är iklädd ett par högst bekväma sandaler. De andra modellerna som bar upp Colección Manuel överraskade med allt från klassiska svarta kostymskor av italienskt snitt till amerikanska snikers.

Títo Nosequé nya kollektion får 5 bloggar och det är med spänning vi ser fram emot hennes nästa kreativa vulkanutbrott!

Ps. Klicka gärna på bilden om du vill se detaljerna.

// danne