Top
Photographer Danne Eriksson

Wall Street, New York, USA
Det amerikanska valet närmar sig. Det första valet ägde rum 1789 och då vann George Washington. Idag, 227 år senare finns det en risk att Donald Trump kan bli vald till president och därmed representera en av världens mest inflytelserika demokratier.
227 år är en lång tid för att utveckla ett statsskick. Tillräckligt länge för att både ett och två uppror ska ha hunnit äga rum. Revolutioner där medborgarna har sett sin chans att delta och göra sin röst hörd. Att påverka förutsättningarna för framtiden.
Men alla vill inte påverka. En del orkar inte, andra förstår inte poängen med att engagera sig. Eller ännu värre, man nöjer sig med populistiska budskap och löften om att världens alla problem går att lösa med en quick fix och högre murar. 227 år av utveckling. En demokrati full av bortkastade röster.

Hpa-an, Myanmar (Burma)
Myanmars folk har kämpat. Under en lång tid. I ett inbördeskrig som varat i 68 år, i det som brukar kallas världens längsta. En kamp för demokrati och rättvisa. En kamp för att överleva.
I slutet på 2015 ägde det historiskt avgörande parlamentsvalet rum i Myanmar, det val då landet gick från att vara en militärdiktatur till att bli en demokrati. Men att förvandla ett land, från det ena till det andra, är en långsam process. Det tar tid att läka gamla sår. Det tar tid att bygga förtroende. Det tar tid att förverkliga drömmar.
Att bygga en demokrati är som att lära sig att fiska. Det krävs både tålamod och träning. Men efter 68 års kamp har folket i Myanmar fått sin chans. Demokratin har kommit för att stanna. Nu är nätet kastat.

//danne